Urológovia sa v rámci workshopu venujú laparoskopickým operáciám

10.03.2010 Prešov

Prešov 10. marca (TASR) – S novými možnosťami laparoskopickej operatívy v urológii zameranej na rekonštrukciu močových ciest, odstraňovanie nádorov obličiek a uvoľňovanie nezostúpených semenníkov sa oboznamujú ...
Dvojdňové odborné podujatie, ktoré organizuje Klinika urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (KU FNsP), sa začalo dnes a zúčastňuje sa na ňom 25 lekárov z celého Slovenska. Okrem odborných prednášok sa uskutoční šesť operácií, pri ktorých budú prešovským urológom asistovať skúsení odborníci zo Slovenska a Českej republiky.
Priamy prenos zo zákrokov môžu lekári sledovať na obrazovkách umiestnených mimo operačnej sály. Okrem toho pre nich organizátori pripravili aj trenažéry, kde si mladší kolegovia môžu vyskúšať šitie a viazanie laparoskopických uzlov.
Prednosta KU FNsP Ivan Minčík dnes pre TASR uviedol, že tento workshop je zameraný na vyšší stupeň laparoskopickej operatívy. Priamo pri zákrokoch budú môcť prešovskí lekári svoj postup konzultovať s kolegami z urologických kliník z Prahy, Plzne a Martina.
\"Budeme sa snažiť rekonštruovať močové cesty, nádorom postihnutú obličku zachrániť, odstrániť len nádor. Budeme robiť operácie nezostúpených semenníkov, kedy vlastne sme schopní nájsť aj semenník, ktorý je skrytý v dutine brušnej a je možné ho laparoskopicky uvoľniť a stiahnuť do mieška, \" spresnil Minčík.
Niektoré operácie touto menej invazívnou metódou začali prešovskí urológovia realizovať pred viac ako tromi rokmi. Od roku 2008 robí oddelenie pravidelne laparoskopickú operatívu nádorov a iných deformít obličiek. Podľa Minčíka však doteraz išlo o také zákroky, ktoré boli zamerané predovšetkým na odstránenie postihnutých orgánov a deformít.
\"Laparoskopické operácie v urológii predstavujú moderný prístup v diagnostike a liečbe pacientov s ochoreniami močových ciest, keď samotný zákrok je zhruba identický s klasickou operáciou, ale obrovskou výhodou je to, že pacient má oveľa menšiu ranu, menšie pooperačné bolesti a nedochádza veľkému krvácaniu, \" konštatoval Minčík.
Ďalšie rozšírenie tohto spôsobu liečby a zavedenie do každodennej praxe bude podľa prednostu kliniky prínosom hlavne pre pacientov, ktorým sa okrem spomínaných výhod výrazne skráti aj doba rekonvalescencie. Laparoskopické operácie v urológii sú podľa odborníkov bezpečné, veľmi efektívne a sú pokrokom v rozvoji tohto odboru.
 

Vyberte región